Hvad er seed beads? En introduktion

Hvad er seed beads? I den her introduktion fortæller jeg dig om hvad du kan bruge seedbeads til, hvad de er lavet af og hvad du kan fremstille med dem.

Det korte svar på spørgsmålet er, at seed beads er bittesmå perler, der findes i massevis af former, størrelser, farver og poleringer. På dansk kalder vi seed beads for ”miniperler” eller ”grønlandsperler”. Seed beads er ikke HAMA perler, som mange kender. Seed beads er mindre og de er lavet af glas til forskel fra hamaperlerne, som er lavet af plastic. (Det er derfor du kan smelte dem!)

Betegnelserne seed beads, miniperler eller grønlandsperler er generiske og signalerer kun, at vi taler om bitte små perler.

Seedbeads findes i mange former og størrelser – det kan du læse mere om her.

Hvad bruger man seed beads til?

Seed beads bliver oftest brugt til at lave perlebroderi eller til vævning på en perlevæv. Umiddelbart lyder det temmeligt gammeldags og meget kedeligt.

Det er bare ikke så kedeligt, som det lyder, fordi der findes et hav af forskellige seedbeads, så du har altid frihed til at udtrykke dig, som du helst vil.

MEN, tilbage til hvad seedbeads kan bruges til:

Du kan også sy dem sammen uden en væv.

Når du syr miniperler sammen, bliver det ofte kaldt for ”off-loom væveteknikker”. Her på siden kalder jeg off-loom teknikker for ”sy-teknikker” – eller bare ”teknikker”.

Du kan også bruge seedbeads til at lave perleblomster. Du trækker dem på en ståltråd, som du derefter viklier i bestemte mønstre, alt efter hvilken blomst du gerne vil fremstille.

Hvis du trækker miniperlerne på en tråd, sådan i en lang række, så er der ligeså mange forskellige muligheder som du overhovedet kan tænke dig, for at lave halskæder eller armbånd. Du kan også vælge, at bruge dem ind imellem større enheder – fx ferskvandsperler.

De bittesmå perler kan du bruge i alle former for smykkefremstilling. Fx bliver de også brugt i smykker, hvor du bruger kunstigt glas og forskellige akrylfarver.

Hvad er seedbeads lavet af?

Seedbeads har existeret lige siden mennesker er begyndt at vise sig frem. Derfor har seedbeads været i brug i årtusinder. De er blevet fremstillet af ler, knogler, plantefrø, metal og glas.

I dag bliver seedbeads oftest fremstillet af glas og metal. Men du kan også finde seedbeads, der er fremstillet af træ eller muslingeskaller. Og selvfølgelig kan du finde seed beads, der er lavet af plastik.

I dag er seed beads, som er lavet af glas, de populæreste. De er nemme at finde, de kommer i en uendelig strøm af smukke farver og former. Runde, firkantede, flade, blomsterformede, små stænger, – kort sagt: I alle former du kan tænke dig.  Og de koster ikke så meget.  Priserne varierer dog meget, alt afhængigt af, om du køber de dyrere præcisionsperler, eller de billige kinesiske eller indiske runde perler.

Hvad kan du fremstille med seed beads?

Du kan bruge seedbeads til rigtig mange ting: fx. kan du fremstille helt unikke smykker. Du kan lave broderede halssmykker, strikkede eller hæklede små tasker, fine fingerringe, lampeskærme eller komplicerede armband og halssmykker.

Selv er jeg vild med at lave geometriske smykker – især armbånd. Du kan se mere her om et helt unikt arm-smykke jeg lavede for et par år siden.

Helt afhængigt af hvilket udtryk du gerne vil give objektet du fremstiller, skal du vælge dine perler.

Det kan være, at du gerne vil lave et shappy chick hattebånd til din sommerhat, og derfor ikke vil have det stramme udtryk, som nogle japanske perler giver. Derfor kan det være, at det er bedst for dig at vælge en indisk perle, som er blød og rund, uden skarpe kanter. Den perle vil hjælpe dig til at give det bløde udtryk, du gerne vil have frem.

Nedenfor ser du et eksempel på, hvad jeg mener med det bløde udtryk. Jeg har udelukkende brugt indiske ultrabillige perler i forskellige størrelser. De hjælper til, at armbåndet falder blødt ned over hånden.
Freeform arm-smykke af indiske seed beads

Det kan også godt være at du gerne vil have en fuldstændig glat og flad overflade I dit smykke, men på et enkelt punkt vil du gerne have at ‘noget popper op’. Så kan det være at dit valg af perler skal være en japansk præcisionsperle sammen med en halvædelsten. Nedenfor ser du et eksempel på en stram pendant, som kan bruges til hverdag. Den er lavet af japanske cylinderperler, og en enkelt lille hematit-stjerne.

Stram pendant til hverdagsbrug fremstillet af japanske seed beads

Som du kan fornemme, så er det værdifuldt at vide hvilken perle du skal bruge, til at give et bestemt udtryk. Derfor skal du tage dig tid til at gå på opdagelse I perlernes verden.

Her på sitet kan du finde oplysning om alle typer af seedbeads.

To små sidebemærkninger til sidst

Jeg vil fremover udgive artikler med mønstre til smykker, du selv kan fremstille selv, så følg med og vend gerne tilbage ofte. I mange af mønstrene vil jeg bruge cylinderperler.

Hvis du synes, at seed beads er alt for små, så kan du godt bruge hama-perler i stedet for cylinderperler. Du skal bare regne med, at dine smykker bliver kæmpestore, medmindre du tilpasser størrelsen til hama-perlerne.

Det kan være lidt svært at finde seedbeads, især cylinderperler i Danmark. Du har dog mulighed for at finde dem i specialbutikker, som handler med halvædelsten.

 

følg mig
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinrssyoutube
del med andre
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *